SUALTI OTELİ

Periyot
2004-2000
İnşaat Alanı
10000 - 100000
Durum
Tasarım Projesi

 

İŞVERENBAŞLANGIÇBİTİŞİNŞAAT ALANIYERDURUM
BAE2003200312.000 m²Umman Denizi / BAETasarım Projesi

Galeri

PROJE DETAYLARI

SUYUN ALTINDA

Umman Denizi’nde Birleşik Arap Emirlikleri karasuları içinde, dünyanın sayılı mercan resiflerini ve zengin sualtı yaşantısını konuklara deneyimletmek amacıyla kıyı hattı üzerinde suyun altında bir otel inşa etmek düşüncesi Emirlik çevrelerince öngörülmekteydi. Ancak öneri tasarımımız sonucu, yapının mercan resifleri görünümüne yönelik ve resifleri zedelemeyecek biçimde açıkta konumlandırılması düşüncesi daha anlamlı bulunarak kabul görmüştür.

Sualtı oteli, türünün ilk örneği olarak, içinde genel birimlerin yer aldığı “ada” ve konuk odaları “damlalar” olmak üzere iki temel unsurdan oluşmaktadır. Deniz tabanına çelik ayaklarla sabitlenecek “ada” açık deniz, “damlalar” ise zengin sualtı yaşantısına yönelik olarak kara yönünde konumlandırılmıştır. Kıyı hattından itibaren başlayan mercan resifleri, balık türleriyle birlikte özellikle su yüzeyinin 3-4 metre altına kadar en zengin yaşantıyı barındırmakta, az eğimli bu sığ kesim kıyıdan 80-100 metre uzaklıkta, yaklaşık 90 derecelik bir açıyla, -20 metrede deniz tabanıyla buluşmaktadır.

Açık deniz yönünde inşa edilecek mendirek, oteli dalga etkisinden koruyacak, ana kütlede yer alan giriş platformu otele deniz ve hava yolu ile yaklaşımı sağlayacaktır.

Tasarımda gelgit etkisine uyum sağlamak ve konuklara farklı görünümler sunabilmek amacıyla odaların mafsallı olarak ve hareketli duba sistemiyle ana kütleye bağlanması öngörülmüştür. Küre biçimindeki odaların konumları su düzeyine göre kullanıcı tarafından değiştirilebilecektir. Böylelikle sualtı meraklıları dışında sıradan kullanıcıların duyabileceği olası kapalı yerde kalma korkusunun önüne geçilebilecektir.

Tasarımda iç basınca herhangi bir müdahalede bulunmadan su basıncına karşı koyan bir kabuk sistemi öngörülmektedir. “Damlalar”ın sualtı ile olduğu kadar su üstü ile de ilişkili olarak kesitlendirilmelerinden dolayı doğal havalandırmadan da yararlanabileceklerdir.

“Ada”nın yüzeyinde yer alan “vaha” bir seyir balkonu ve ortak kullanıma yönelik bir iletişim mekânı olarak özellikle gece kullanımında çevreyi anlamlandıracaktır.

Tasarımda doğa dostu teknolojik seçeneklerden yararlanılmıştır.

Sualtı yaşantısının anlamsal ve işlevsel olarak mekâna yansıtıldığı bu tasarım, yapıma yönelik fizibilite çalışmaları ve teknolojik işbirliği araştırmaları aşamasındayken işverenin karar değiştirmesi nedeniyle uygulama şansı bulamamıştır.