Düzenleme alanı tümüyle bir iletişim ortamı olarak ele alınmış ve sadece iki temel öge ile düzenlenmeye çalışılmıştır.
AĞAÇ DENİZİ / FORUM ALANI
Çevre düzenlenmesi yapmanın olmazsa olmaz koşulu kanımızca ağaç dikmeyi göze almaktır.
Ülkemizdeki pek çok uygulamada fidan maliyetlerinin fazlalığı, bakım zorlukları ve yetişmesinin zaman alması nedeniyle ağaç dikiminden kaçınılmakta, sonuçta ortaya güneş altında sararmış bakımsız ve kullanışsız çim alanlardan başka birşey çıkmamaktadır. Oysa kullanıcıda mekan hissi uyandıran, gölgeli alanlar oluşturan, rüzgarı kesen, izleyiciye mevsimlere göre değiş görünümler sunan, kuşları konuk eden hep ağaçlardır.
İşte bu nedenlerle gözler önünde bir konumda olan düzenleme alanı cesaretli bir yerel yönetimin ağaç dikme ve yetiştirme riskini göze aldığı bir meydan okuma alanı olarak gördük ve düzenlemenin birincil temel öğesi olarak 6m x 6m’ lik sistematik bir ızgara boyunca dikilecek, bakılacak ve gelecek kuşaklara miras bırakılacak, AĞAÇ DENİZİNİ tasarladık.
Düzenleme alanı zemini kentlilerin her noktasına ayak basabilmesi ve özgürce ağaçlara dokunabilmesi için sert kaplama öngörülmüştür.
AĞAÇ DENİZİ içine, ağaçlar yerlerini zaman zaman, alanı günün ve gecenin çeşitli saatlerinde sökülüp takılabilir (Kıyı kanunu gereği) ünitelere bırakmaktadır.
Tasarımın ikinci temel ögesi ise; tren istasyonu – kaymakamlık – belediye – iskele aksı gibi güçlü bir yaya aksı üzerinde öngörülen FORUM ve FESTİVAL MEYDANIDIR.
Görevli, alanın diğer kısımında ağaçların bir bütün oluşturmak üzere yan yana gelişleri gibi insanları yan yana getirmek, kaynaştırmak ve toplumsal – kültürel çabalara katılım sağlamaktır.
Sonuçta böyle bir düzenlemenin kentliye sunacağı temel yararlar basit olarak yukarıda açıklanan iki temel öge ile verilebilmektedir. Belki yetişmiş fidanlar dikilecek, beklide ağaçların büyümesi zaman alacaktır; ama, düzenleme alanı, bir ideal ve çabaya ait süreci yansıtan bir “Laboratuvar Alan” olarak kentsel hafızada yerini alacaktır.